tiistai 2. helmikuuta 2016

Sähköverkkoyhtiö Carunan hinnankorotukset


Ulkolaista pääomaahan oli Suomeen kaivattu !!!
Ja vapaata kilpailua !!!


Joulukuussa 2013 silloiset kokoomusministerit, pääministeri Katainen ja elinkeinoministeri Vapaavuori pitivät kannattivat sähköverkon myyntiä.
Katainen: Kauppa ei ole riski Suomen huoltovarmuudelle. Sähkönsiirron hinta ei nouse, koska sähkönsiirtoa ja sen hinnoittelua säädellään tarkasti.
Vapaavuori: Verkkoyhtiöille on määrätty tuoton yläraja, joten mitään hintapiikkiä ei pystytä edes rakentamaan.

Fortum myi sähkönsiirtoliiketoimintansa keväällä 2014 kauppahinnalla, joka ilmoitettiin 2,55 miljardiksi euroksi. Fortumin sähköverkko siirtyi kansainvälisten sijoitusyhtiöiden, First State Investmentsin ja Borealis Infrastructuresin omistukseen ja noin 20 prosentin osuudella suomalaisten eläkevakuutusyhtiöiden Kevan ja LähiTapiolan Eläkeyhtiön omistukseen.
Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula sanoi myyntiä kansainvälisille sijoitusyhtiöille suomalaisten etuna. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren kantana oli, ettei valtion olisi kannattanut verkkoon panostaa, sillä se ei tuottaisi uusia työpaikkoja eikä verotuloja. (Verotuloista Vapaavuori oli oikeassa: vuonna 2014 Caruna Oy teki 50,5 miljoonan liikevoitot sähkönsiirrosta Suomessa, mutta maksoi yhteisöveroja liikevoitosta vain 1,6 prosenttia.)

Hallituksessa vain yksi ministeri vastusti kauppaa, vasemmistoliiton Arhinmäki. Oppositiossa silloin olleet keskusta ja perusuomaliset puheenjohtajiensa johdolla arvostelivat sähköverkon myyntiä. Keskustan puheenjohtajan "Sipilän mukaan monopolitoimialat, vaikka ne olisivat säänneltyjäkin, sopivat hyvin huonosti "markkinavoimien temmellyskentäksi". Huoltovarmuuden ja turvallisuuden kannalta elintärkeät sähköverkot olisi pitänyt pitää suomalaisissa käsissä."(lainaus IL) Perussuomalaisten "Timo Soini puolestaan arveli Ylellä, että suomalaiset sähkönkuluttajat joutuvat kaupan maksumiehiksi. Ennustus näyttää nyt käyneen toteen, sillä suurin sähkönjakelija Caruna nostaa siirtohintojaan keskimäärin 27 prosentilla."(lainaus IL)

Klikkaamalla kuvaa pääset lähdeaineistona käytetylle Ylen uutissivulle "Yhtiö teki 50 miljoonan euron voitot sähkönsiirrosta Suomessa - verot lähes olemattomat".
Jutun lähetti Ilkka Eskola

Ei kommentteja: