torstai 9. kesäkuuta 2016

HS: Yhdysvaltain ydinasejoukot käyttävät yhä ikivanhoja lerppulevykkeitäYHDYSVALTAIN ydinasejoukot käyttävät tiedontallennusvälineinä yhä ikivanhoja lerppulevykkeitä, kertoo maan hallituksen alainen valvontavirasto raportissaan. Valvontavirasto Government Accountability Officen (GAO) mukaan monilla Yhdysvaltain hallinnonaloilla on käytössä tietojärjestelmiä, jotka ovat kiireisen päivityksen tarpeessa.

PUOLUSTUSMINISTERIÖN johtojärjestelmä, joka ”koordinoi Yhdysvaltain ydinasejoukkojen, kuten mannertenvälisten ballististen ohjusten ja ydinasepommikoneiden operatiivisia toimintoja”, pyörii raportin mukaan vuonna 1976 kehitetyillä IBM:n ykkössarjan tietokoneilla ja kahdeksantuumaisilla levykkeillä eli lerpuilla.

Lerput ovat magneettisia muistilevyjä, joiden suosio hiipui jo 1980-luvulla. Niiden korvaajina yleistyivät ensin pienemmät levykkeet eli korput ja sittemmin cd-, dvd- ja blu-ray-levyt, jotka puolestaan ovat laajasti syrjäytyneet nykyaikaisten muistikorttien tieltä.

”TÄMÄ järjestelmä on yhä käytössä, koska lyhyesti sanottuna se toimii”, puolustusministeriön edustaja Valerie Henderson sanoo uutistoimisto AFP:lle. ”Vanhenemishuolien takia levykeasemat on tosin määrä korvata [sd-muistikorttiasemilla] vuoden 2017 loppuun mennessä.

Tommi Hannula / HELSINGIN SANOMAT / ULKOMAAT 26.5.2016 11:21
Jutun lähetti Ilkka Eskola

Ei kommentteja: