keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Pakkolakiesitys hallitukselta


HS: Hallitus tekeekin työehtojen heikennyksistä pysyviä – pakkolait eivät välttämättä piristä taloutta
linkki: HS:n politiikan toimittajan Teemu Luukan kirjoitus

Ammattiliitto Pro samasta asiasta:
Hallitus vie eteenpäin laittomia pakkolakejaan
Suomen hallitus on tänään keskiviikkona 11. marraskuuta ilmoittanut palkansaajiin kohdistuvasta pakottavasta lainsäädännöstä. Lait ovat törkeä hyökkäys järjestäytyneiden työntekijöiden ja toimihenkilöiden sekä heitä edustavien ammattiliittojen sopimusvapautta vastaan.
Pakkolait onkin tarkoitettu pysyviksi
Hallitus esittää, että lainsäädäntömuutokset ovat pysyviä. Hallitus kieltää ammattiliittoja ja työpaikkojen luottamusmiehiä sopimasta lain tasoa paremmin kolmen seuraavan vuoden aikana. Tämän jälkeen liitot ja luottamusmiehet voivat yrittää sopia lain tasoa paremmin.
Sairausaikaan karenssipäivä ja palkan leikkaus
Pakottavalla lainsäädännöllä hallitus aikoo säätää sairausajan palkkakarenssista. Ensimmäinen sairauslomapäivä olisi palkaton ja seuraavat kahdeksan päivää 80 prosentin alennetulla palkalla. Alennettu palkka koskisi myös työtapaturmia ja ammattitautitapauksia.
Arkipyhät palkattomiksi
Helatorstai ja loppiainen säädettäisiin palkattomiksi päiviksi eli työaika pitenisi näiden päivien verran. Jos työnantaja ei tarjoa työtä näiden palkattomien päivien korvaamiseksi, leikataan ne palkasta.
Lomarahaa leikataan
Lomaraha muutettaisiin lomaltapaluukorvaukseksi ja sen tasoa leikattaisiin merkittävästi. Leikkauksen suuruus vaihtelee työehtosopimuksen mukaan, mutta olisi vähintään 30 prosenttia nykyistä pienempi. Leikkaus kohdistuisi nimenomaan niihin, joilla lomaraha nyt jo on. Ne palkansaajat, joilla lomarahaa ei nyt ole, eivät sitä myöskään saisi muuta kuin henkilökohtaisesti sopimalla.
Vuosilomaa leikataan
Vuosilomaan tulisi kuuden viikon katto. Tämän ylittävä vuosiloma leikattaisiin ilman korvausta pysyvästi.
Työnantajille vain näennäisiä kustannuksia
Työnantajia velvoittavat muutokset ovat näennäisiä. Muutosturvaan tulisi kuukauden keskimääräistä palkkaa vastaava koulutusvelvoite. Työnantajalla ei kuitenkaan olisi koulutuksen järjestämisvelvoitetta, vaan se tulisi työttömälle itselleen.
Työttömien työterveyshuolto säilyisi työsuhteen aikaisella tasolla kuusi kuukautta. Työttömälle työterveyshuolto voi muodostua veronalaiseksi tuloksi.
Ja vielä lisää leikkauksia
Tämän lisäksi hallitus on ilmoittanut leikkaavansa työttömyysturvan tasoa 200 miljoonalla eurolla, joka tarkoittaa muun muassa sitä, että työttömyysturvan kestoa leikataan sadalla päivällä.
Palkansaajan asemaa heikennetään pidentämällä koeaikaa nykyisestään. Määräaikaisen työsopimuksen tekemiseen työnantaja ei enää tarvitsisi syytä. Määräaikaisia työsopimuksia voisi myös ketjuttaa peräkkäin nykyistä helpommin.
Työnantajan nykyistä velvoitetta tarjota työtä irtisanomalleen työntekijälle tai toimihenkilölle vähennettäisiin olennaisesti heikentämällä irtisanotun takaisinottovelvoitetta.
Jutun lähetti Ilkka Eskola

Ei kommentteja: