tiistai 31. maaliskuuta 2015

Susipelko, onko syntymässä myös ilvespelko

Suomessa vallitsee susipelko, vaikka täällä on vähemmän susia kuin monessa muussa EU-maassa: Espanjassa ja Romaniassa susia on noin parituhatta, Puolassa susia on noin 500–600, samoin Italiassa. Ruotsissakin susia on puolet enemmän (300) kuin Suomessa (125-135).
Silti susipelko Suomessa on suurempaa kuin monissa muissa EU-maissa. Keski- ja Etelä-Euroopassa ei susipelkoa esiinny keskusteluissa. "Saksassakin lähinnä vain metsästäjät vastustavat sutta, koska ne vievät osan heidän saaliistaan" sanoo RKTL:n erikoistutkija Ilpo Kojola.


Samantyyppiset pelkopuheet ovat nostaneet päätään myös paljon yleisemmän ilveksen kohdalla.Nyt on merkkejä siitä, että ilveskannan kasvun mukana saattaa olla syntymässä aiempaa vahvempi ilvesvastaisuuden aalto.

Vielä maa metsätalousministeriön koiravahingoista korvattavat summista, jotka ovat vähentyneet viime vuosina. Vuonna 2012 koiravahinkoja kirjattiin 48 ja niistä maksettiin korvauksia 140 000 euroa. Viime vuonna ilmoitetusta 25 koiravahingosta kertyi 79 000 euron korvaussumma ja vuoden 2014 lukema ollenee edelleen laskeva: Syyskuun loppun mennessä riistavahinkorekisteriin oli kirjautunut 14 koiravahinkoa ja korvattavaa 32 000 euron edestä. Lammasvahinkoja sudet ovat viiden viimeisen vuoden aikana aiheuttaneet 6 - 18 kappaletta vuosittain (tosin kerralla oli joskus useampikin lammas). Poronhoitoaluetta lukuun ottamatta karhu on suurpedoista se, joka saa aikaan eniten vahinkoa. Esimerkiksi vuonna 2013 karhun aiheuttamia vahinkoja korvattiin yli kahdensadan tuhannen euron edestä.
Kirjoituksen lähetti Ilkka Eskola

Ei kommentteja: